Location:
Montevideo, Uruguay

Year Completed:
1997

Client:
Perlasur S.A.

Located in a quiet neighborhood in Montevideo, this six-story apartment building faces the Rio de la Plata.  Constrained by city ordinances as well as commercial concerns about maximizing square footage, we tried to relate the building to the curvilinear nature of the river’s edge.  The parabolic screen over the main elevation is made of marble; the structure behind it is exposed reinforced concrete.  At the rear of the building, each apartment faces the neighborhood streets, making the building a participant in both the infinite openness of the river and the more mundane neighborhood behind it.  On the second floor, we tried to bring the residents closer to the river by means of a small enclosed room which juts out from the rest of the apartment.